Bondsnieuws

Middeleeuws kolfgeweld in Wormer

Kolf is een oude sport die voornamelijk nog in Noord-Holland gespeeld  wordt en alle topkolvers (ca. 150) uit de provincie zullen dan ook acte de préséance geven bij dit speciale toernooi. In het bijzonder nostalgisch ingerichte Mooriaanshoofd aan de Dorpsstraat 417 in Wormer worden alle wedstrijden gespeeld, die om 09.30 uur beginnen en de hele dag en avond doorgaan. (behalve zaterdagavond). De finale wordt gespeeld op zondag 5 november om 15.00 uur. Een bezoek aan deze locatie en dit toernooi is zeker de moeite waard. U  kunt dan kennismaken met een spel dat al in de middeleeuwen op straat of op het ijs werd gespeeld.
 
Kolf wordt gespeeld met een slaghout(kliek) en een gummi- of sajetbal. Kliek is ook de aanduiding voor het kromme uiteinde van het slaghout, welke in vorm iets lijkt op de hockeystick. Kolf wordt gespeeld op een overdekte kolfbaan, meestal tussen de 16 en 17,5 meter lang en ca. 5 meter breed, volkomen vlak en afgezet met rabatten. De belangrijkste kunst van het kolven is het geven van het juiste effect met de bal op de paal, in de juiste snelheid. Daarbij speelt concentratie en beheersing een belangrijke rol.
 
Tijdens de finale komen de beste twaalf dames en twaalf heren terug en strijden dan om de miniatuur kolfkliek, die beschikbaar is voor de dames-  zowel als voor de herenkampioen.
 
Het comité Open Wormer is dankbaar dat het ook dit  jaar weer een beroep op dezelfde trouwe sponsors van dit toernooi heeft kunnen doen.
Zo’n  toernooi kan niet zonder sponsors, die geld of goederen doneren en daarvoor in een fraaie doorlopende diapresentatie tijdens de wedstrijden worden bedankt.
 
Heeft dit bericht uw interesse gewekt? Kom dan eens kijken naar het toernooi in het Mooriaanshoofd op 3,4 of 5 november.   Op de vaste speelavonden t.w. dinsdagavond (dames) of woensdagavond (heren) bent u altijd welkom. Beide avonden beginnen om 19.30 uur.  Ter kennismaking kunt u zelf bij Togido-Wormer drie maanden gratis meespelen.
U bent van harte welkom.
 
Volg de uitslagen tijdens het toernooi op:  http://openwormer.webklik.website/