Bondsnieuws

Open Fries Kolfkampioenschap 2017 in Oppenhuizen

Ina Jong en Robèrt Commandeur veroveren Friesland

Het was al dagen onrustig in Oppenhuizen en omgeving. Mensen hadden hun vakantie hier geboekt, waren een weekendje in de buurt of bleven slechts voor een nachie. Er werden zelfs verschillende campers op het parkeerterrein gestald. En allemaal met hetzelfde doel; de finale halen van het 4e Open Fries Kolfkampioenschap. Na de premiere in Workum was het alweer de derde keer dat we te gast waren in It Harspit bij Jan Hendrik de Jager. Met ruim 140 aanmeldingen was ons op voorhand duidelijk dat we het nog steeds leuk vinden om met zn allen naar Friesland te gaan. En ondanks het slechte weer en hier en daar wat ziek&zeer verschenen er uiteindelijk meer dan 120 M/V aan de start.

Dat het een ‘mooi baantje’ is werd al snel duidelijk; wat werden er een hoop punten geslagen! Bij de mannen hoefde je onder de 100 écht niet terug te komen! De dames moesten minimaal 80 slaan voor een vervolg op zaterdag. En dat voor een baan waar we maar 1 keer per jaar spelen en zelfs geen 30-slagen doen.

Toen de eerste kruitdampen waren weggetrokken stonden er bij de heren 29 kolvers tussen de 100 en de 106, met daarboven Jac Groenewoud (Niet Klappen) met 107, Dirk Spijker (Onder Ons) met 108 en Robért Commandeur (Onder Vrienden) met maar liefst 111. Bij de dames volgden Jeanne van Beem en Ina Jong (beiden Ridder st. Joris) met 92 punten Monique Klijbroek, Brederode, 93) op de voet.

Dat finale-kolven een andere tak van sport is, ondervonden verschillende finalisten! Wat te denken van Mark Aberkrom (Aan is Winst, serieprijs), Peter van den Nieuwenhof )Togido Wormer, serieprijs)), Ton Beers (Op Maat) en Peter Schuitemaker (Onder Ons), die elk nog eens 55 punten sloegen. Ton Beers en Peter Schuitemaker speelden zichzelf hiermee zelfs naar de barrage om de 2e plaats. Wil Vet haalde bij de dames de serieprijs met een mooie ronde van 43 en een 4e plaats in de einduitslag. Maar vele anderen vonden al snel hun Waterloo, ook dat is kolf.

Bij de dames hield Ina Jong de vorm het beste vast; na een matig begin kwam ze met keer een 11 op 40 punten en behaalde daarmee de titel bij de dames. Tineke de Best (Moriaan) en Anneke Berkhout (Vrouwenkliek) hadden al eerder hun prima partijen gespeeld en bleken uiteindelijk samen op de 2e plaats te eindigen. Beide dames hadden het beste voor de barrage bewaard; met maar liefst 48 punten werd Tineke 3e; Anneke sloeg er namelijk nog ‘even’  50 bij en werd daarmee de nummer 2.

Ook bij de heren was het spannend; Ton Beers en Peter Schuitemaker hadden er toch maar even 160 staan. Dat moesten Robèrt, Jac en Dirk nog maar zien te overtreffen. Jac viel helaas al snel af. Robèrt ging dat beter af; hij sloeg er 51 bij; voldoende voor de eerste plaats. De 52 van Dirk maakte dat hij aansloot bij Peter en Ton; met zn 3-en speelden zij een barrage om de 2e en 3e plaats. De ervaring van Dirk Spijker bleek doorslaggevend. Geconcentreerd en vast sloeg hij wederom een prima partij en verwees Peter naar de 3e en Ton (serieprijs) naar de 4e plaats.

Al met al kijken we terug op een zeer geslaagd toernooi en wat ons betreft gaan we volgend jaar nog een keer die kant op. Wordt dus vervolgd. De B&B’s kunnen weer geboekt!