Verenigingsnieuws Togido Wormer

Tineke de Best 9e keer kampioen Open Wormer/Herenclubkampioen wint ook Open Wormer

Het was spannend in Wormer op zondag 5 november tijdens de finale van het grote Open Wormer Kolftoernooi.

De voorronden op vrijdag en zaterdag waren wat dat betreft ook al veelbelovend. Er werd met name door de heren erg goed gespeeld en hoge scores op het bord gezet.

Er waren zeven van de twaalf finalisten die boven de 100 punten hadden geslagen (max is 120).

Detlef Redeker en Dirk Spijker eindigden de voorronden als hoogsten met 106, op de hielen gevolgd door Mark Aberkrom met 105 , dan drie derde plaatsen van 102 punten en tenslotte Jan Tesselaar met 101 punten.

Bij de dames waren de scores niet zo hoog, maar was de strijd niet minder fel. Na de voorronden waren de eerste drie plaatsen voor:  Dora Broertjes 84, Tineke de Best 83 en Lida Heinen met 77 punten.

In de finale spelen 12 finalisten om de hoogste eer en wordt er gespeeld van de laagst geplaatste tot aan de Grande Finale met de drie hoogst geplaatsten.

In de tweede damespartij was het  Saskia Lindhout die de zaak op scherp zette met een fraaie serie van 42 punten. Haar totaal van 111 punten zette haar gelijk op de eerste plaats en betekende voor de laatste zes speelsters dat er heel hoog geslagen moest worden om Saskia te kunnen verslaan. In de laatste partij waren het Tineke de Best en Dora Broertjes die daar met grote moeite in slaagden.

De spanning werd beiden teveel Tineke stond na vier klappen op de eerste plaats maar Dora stond slechts 3 punten achter.

Tineke sloeg in de laatste klap een poedel en moest hopen dat Dora niet tenminste een vier zou slaan. Gelukkig voor Tineke en helaas voor Dora bleek dat ook zij last van de zenuwen had. De  onvermijdelijke poedel volgde en daardoor werd Tineke voor de NEGENDE keer kampioene van de Open Wormer. Dit is ongeëvenaarde prestatie, die waarschijnlijk nooit meer verbeterd zal gaan worden. Er wordt zelfs gefluisterd dat Tineke, die nog lang niet uitgespeeld is, nog meer mooie plannen heeft.

Het resultaat was dus: Tineke kampioen (118), Dora tweede (115) en Saskia derde (111).

In de eerste finalepartijen van de heren waren het Cor de Hart en John Boon die beiden met een serie van 51 punten de koplopers wakker schudden. Echter Martien Rood zette zichzelf daarna met 102 punten van de voorronden en zijn 48 finalepunten op de voorlopig 1e plaats.  Opvallende speler was Sietse Foeken, die zichzelf met een gebroken schouder en geleend materiaal in de finale had gespeeld. Uiteindelijk belandde hij op een gedeelde vijfde plaats. Dat was een gezien de omstandigheden een zeer knappe prestatie. Omdat hij ook vorig jaar tot de finale doordrong en dit jaar nog  een ander bekertoernooi won, wordt er voor de komende jaren veel van dit talent verwacht.

De laatste drie finalisten startten onderling met slechts een punt verschil.  Dat ook hier de spanning groot was bleek uit het feit dat ieder van de drie spelers twee minder goede klappen speelden.

In de eerste drie klappen bouwde Mark zijn voorsprong echter zodanig op dat hij die, ondanks de twee laatste mindere klappen, niet meer weggaf. Dirk verloor zijn koppositie en zakte weg naar de vijfde plaats. Detlef herstelde zich goed van de misser in de derde slag en pakte de tweede plaats.

Het resultaat van de heren was uiteindelijk: Mark : 11,12,12,5, 8. Dirk 6,5,11,11,9. Detlef:11,9,5,11,10. De einduitslag werd hiermee Mark Aberkrom kampioen met 153 punten, Detlef tweede met 152 en derde werd dus Martien Rood met 150 punten. Enkele weken hiervoor had Mark ook al het clubkampioenschap van Togido veroverd.

Downloads