Wedstijd nieuws

Klassekampioenschappen Heren 2017

In een goed gevulde zaal van café De Post in Midwoud zijn afgelopen zaterdag 28 oktober de finales van de heren gespeeld. 31 mannen mochten hun kunnen ten toon spreiden aan het talrijk opgekomen publiek.

‚ÄčBij de foto van de 4e klas mist Volkert Nobel (gedeelde 4e plaats)

De mannen van de 4de klasse mochten beginnen, in deze klasse zijn het vaak beginnende kolfspelers. Toch hebben deze mannen keurig hun zenuwen in bedwang gehouden en uiteindelijk was de thuisspelende Ab Druif de winnaar van zijn klasse.

In de derde klasse was het John Bankert uit Andijk die een mooie partij van 47 sloeg. Dit konden de overige deelnemers in deze klasse niet bolwerken en John mocht zich kampioen noemen.

In de tweede klasse stonden van de zes finalisten de bovenste twee zeer dicht bij elkaar na de voorrondes, tussen die twee mannen was het verschil maar 3 punten. Dit beloofde een spannende finale te worden. Na drie klappen was Jan Vliek uit de Wormer 2 punten ingelopen op de leider Menno Boon uit Langedijk. De 4de klap was voor Menno niet zo goed, het werd slechts een 6, Jan zag zijn kans en sloeg een mooie 11. De laatste klap moest de beslissing brengen in deze klasse, Jan Vliek sloeg een 11 en met de hoogst geslagen partij van 53 punten was Jan de terechte kampioen in deze klasse.

En dan de 1ste klasse daar was het verschil tussen de bovenste drie spelers vrij groot. Gerard Groot uit Nieuwe Niedorp stond 12 punten achter op de leider Piet Davidzon uit Venhuizen die in de voorronde een prachtige partij van 112 had geslagen. Daar tussenin stond Sjaak v ’t Hek spelend in Oudkarspel met 106 punten. Finale kolf spelen is altijd moeilijk, zenuwen en publiek kunnen van invloed zijn op de finale. Maar deze 3 mannen hebben wel eerder in deze omstandigheden hun kolfspel gespeeld. Gerard was de eerste die na de derde klap afhaakte, nu ging het nog tussen Piet en Sjaak waarbij Piet zijn voorsprong uitbreide naar 8 punten. De vierde klap sloeg Sjaak  9 punten, Piet sloeg 5 punten, nog niets aan de hand voor Piet. Ook hier moest de laatste klap de beslissing brengen Piet had aan een 9 punten voldoende om zich kampioen te noemen. Sjaak moest eerst slaan en sloeg een degelijke 9 punten, nu hoefde Piet slechts zes punten te slaan. Met zijn rug naar de baan toe was Sjaak blij, zoals hij tegen het publiek vertelde, dat hij niet was afgegaan. Maar tot verbazing van het publiek sloeg Piet de paal mis, en mocht Sjaak zich kampioen noemen in de 1ste klasse. Zo zie je maar weer, dat bij de kolfsport alles mogelijk is tot aan de laatste klap.

Nu moesten de beste kolfspelers, namelijk de Superklasse, hun partij nog spelen. Na de voorronden ging Dirk Spijker uit Andijk aan kop met maar liefst 113 punten. Tweede stond Ab Hageman uit Sint Maartensbrug met 110 punten, derde stond Jan Vaartjes uit Oudkarspel met toch wel een behoorlijke achterstand - 103 punten. Helaas viel Ab al gauw af en ging het kampioenschap nog tussen Dirk en Jan. Na 4 klappen hadden ze alle twee 42 punten, en met de voorsprong van 10 punten meegenomen uit de voorronde door Dirk moest dit volgens het publiek een makkie worden voor Dirk. De laatste klap deed Jan wat hij moest doen hij sloeg 10 punten. Dirk had aan 1 punt voldoende om zich kampioen te noemen van de superklasse. Maar ook bij deze meervoudige oud-kampioen moet ook de laatste klap goed zijn. Tot verbazing van het publiek sloeg Dirk de paal mis. Hierdoor werd de finale nog even verlengd. Omdat ze gelijk in punten eindigden, namelijk 155 punten, moest er een barrage om de titel gespeeld worden. Dirk moest als eerste slaan en sloeg 10 punten in zijn tweede klap, van de barrage om drie klappen, kwam hij tot een schamele 4 punten. Jan begon met 12 punten en daarna in zijn tweede klap 11 punten. Bij de laatste klap van het toernooi had Jan dus 9 punten voorsprong op Dirk. Beiden sloegen 11 punten en hierdoor mocht Jan zich Kampioen noemen in de Superklasse.

Het talrijk aanwezige publiek heeft een mooi en spannend toernooi gezien tot aan de laatste klap.

Wilt u ook deel uitmaken van deze mooie en spannende sport klik dan  hier  voor verenigingen in uw buurt.