Bondsnieuws

Open Monumentendag in Utrecht

Verscholen in de smalle Boterstraat, in het oude stadshart van Utrecht, treft men het gildehuis aan van het voormalige Utrechts Smede Gildt St. Eloy, dat hier al bijna zeshonderd jaar zetelt. In de volksmond is het huis vooral bekend als 'Sint Eloyen Gasthuis'.
 

Om de kolfsport te promoten werd de kolfsport op zaterdagmiddag 14 september, op de Open Monumentendag, onder de aandacht gebracht van het publiek, dat aanwezig was bij Kolfclub Sint Eloyen Gasthuis. Cees Bes en Jan Blaauw van Onder Vrienden gaven namens de Kolfbond een demonstratie.

Naast de leden van Sint Eloyen Gasthuis waren naar schatting zo'n 1300 personen komen opdagen om kennis te maken met de kolfsport en ook eens te ervaren hoe dit gaat om het zelf te doen. Opvallend was hoeveel jeugd er geïnteresseerd was om een balletje te slaan.

De entourage in het Sint Eloyen Gasthuis is natuurlijk heel bijzonder. In de 20e eeuw werd de tuin met de uit 1730 stammende kolfbaan geheel bij het huis getrokken. Hierdoor ontstond een nieuwe ruimte de 'Smedenzaal', die bestemd werd voor de wekelijkse bijeenkomsten van de broeders en hospitanten en waar de drie diciplines van het traditionele vertier beoefend kunnen worden, te weten het kaartspel schutjassen, het kolfspel en het biljartspel. De oude kap werd halverwege de jaren ’80 in ere hersteld, zie foto.

Aan het einde van de dag werden Cees en Jan door de voorzitter Jos Gerards bedankt voor hun bijdrage aan deze geslaagde dag en afgesloten met een borrel in de Smedenzaal.