Verenigingsnieuws Niet Klappen

SPANNEND BAANKAMPIOENSCHAP HOOGWOUD

STRIJD TOT DE LAATSTE KLAP

Zaterdag 19 januari 2019 was het Huis van Egmond het toneel van de jaarlijkse strijd om het baankampioenschap van Niet Klappen en Klap An. Voor de winnaars stond, naast de titel, de Dirk Groot Wisselbeker te wachten. En niet te vergeten de eeuwige roem.

Niet minder dan 25 deelnemers/sters bonden de strijd aan, na zich eerst tegoed te hebben gedaan aan een verrukkelijke tompouce - met een beste klodder slagroom. Gespeeld werd over twee voorronden en een finale ronde, elk van vijf klappen. Uiteraard met toepassing van de voorgifteregeling. Alles genoteerd op toepasselijke formulieren.

Na afloop van de voorronden was duidelijk dat bij zowel de dames als de heren diversen aanspraak maakten op de eindoverwinning. De verschillen tussen de koplopers waren miniem en makkelijk te overbruggen – maar ja, wat heet makkelijk in het kolven…. ! Zo sta je in kansrijke positie, even later vind je jezelf terug in de achterhoede.

Zo ook ditmaal bij de dames – Ella Schilder begon met slechts 2 punten achterstand op koploopster Gurie van Diepen aan de finale. Met een klasseverschil tov Gurie van 3 werd ze getipt als titelkandidate. Maar ook Tineke Bakker, Truus Rood en Lia Rem waren in de race met respectievelijk 1 en 5 punten achterstand op Gurie.

Door een barre finaleserie haakte Ella af. Uiteindelijk werd het een nek aan nek race tussen Gurie en Tineke. Per klap keerden de kansen. Maar na de vierde klap was het al beslist – Gurie kon zich zelfs een poedel veroorloven. En deed dat ook. Met het meest minieme verschil van een punt werd ze de glorieuze winnares van titel en beker.

Een soortgelijk verhaal bij de heren. Niet minder dan 7 man met scores van 100 en hoger begonnen aan de finaleserie. Opmerkelijk was dat het gehele superkorps na de voorronden kansloos was. Louis Schilder begon weliswaar met een daverende serie van 58 (hoogste dagscore), maar verknalde het in de 2e serie (36). De eer van de familie Schilder lag in handen van zoon Edwin. Met 103 punten na de voorronden een serieus kandidaat de beker in eigen huis te brengen. Zijn eindserie van 51 (incl VG) was als 3e klasser meer dan puik te noemen. Hij finishte uiteindelijk als zeer verdienstelijk vierde.

De hoogst geklasseerden uit de voorronden Piet Bakker (110) Peter de Swart (107) en Jack Groenewoud (104) legden elkaar in de laatste serie het vuur voortdurend aan de schenen. En gaven geen krimp in de fraai gespeelde partijen – Piet en Peter scoorden elk op eigen kracht 51 punten. Jack profiteerde van de voorgifteregeling, zijn 49 score werd daardoor ook 51. Waarmee de eindstand niet veranderde tov het begin van de finaleserie en Piet Bakker met de verdiende titel en de beker de baan uitstapte.

Een heerlijke en uitgebreide broodmaaltijd sloot de dag af. Bij de voorafgaande ceremonie protocollaire memoreerden de voorzitters van beide verenigingen de zeer gezellige sfeer van deze dag en de prima onderlinge banden tussen Niet Klappen en Klap An. Voorzitter Jan Rood memoreerde tevens het toegenomen ledental van Niet Klappen in 2018 met twee man, plus het zeer recent verschijnen van een voormalige kolver en een mogelijk nieuw kandidaatlid.

Gurie van Diepen en Piet Bakker werden op passende wijze gehuldigd met hun prestaties – en voor het nageslacht vereeuwigd.

Dank werd uitgesproken richting Louis, Ella en overige bediening voor de verzorging van deze wedstrijd.

De onvergetelijke Dirk Groot kan ‘boven’ met trots en tevredenheid neerkijken op de winnaars van ‘zijn’ beker !

Klik hier voor de uitslagenlijst voorronden
Klik hier voor de uitslagenlijst finaleronde
Klik hier voor de uitslagenlijst (rangschikking)

 

  Wedstrijdbeeld  

  Bekers in afwachting uitreiking

  De trotse winnaars

 Ereschavot Klap An

  Ereschavot Niet Klappen