MOBIELE KOLFBAAN

Nieuwe mobiele kolfbaan
De Kon. Nederlandsche Kolfbond heeft voorjaar 2017 een nieuwe mobiele kolfbaan aangeschaft. Deze baan is vrij eenvoudig aan te leggen.
De ondergrond is gemaakt van het materiaal dat gebruikt wordt voor spandoeken bijv. aan het begin van het dorp, waarop een aankondiging van een activiteit staat. Het voordeel van dit lichte materiaal is dat er de belijning van een kolfbaan op is geprint en het weegt ongeveer 30 kg. totaal. Op de buitenkanten worden de rabatdelen aangebracht en onderling bevestigd. De onderstukken van de palen zijn verzwaard met lood, waardoor deze (bijna) niet verschuiven bij het aanspelen.
Op deze manier is een mobiele kolfbaan gecreëerd met de binnenmaten van 12,72 en 4,00 m. Dit is ongeveer 20% kleiner dan de afmetingen van een normale kolfbaan, maar is wel in verhouding.

Om de mobiele kolfbaan ter plaatse te brengen kan een aanhangwagen ter beschikking gesteld worden
Foto niet gevonden!
Opbouw mobiele baan

Indien de baan zeer intensief bespeeld wordt, hebben we ook nog een vilten ondergrond beschikbaar. Hierop loopt de bal iets minder soepel, maar het voordeel is dat met de eigen kliek en bal gespeeld kan worden.

Gebruik mobiele baan bij Museum Broeker Veiling

Doel en gebruik
De mobiele baan is binnen 1 uur aangelegd en ook weer afgebroken. De baan is alleen op een geheel vlakke en uiteraard waterpas gelegen ondergrond te gebruiken als promotie voor de kolfsport. Dit als ondersteuning om nieuwe banen/verenigingen te starten en verder te begeleiden.
En natuurlijk is de mobiele baan ook voor de bestaande verenigingen te gebruiken om in hun eigen omgeving de kolfsport onder de aandacht te brengen om potentiele leden te werven. Bijv. tijdens evenementen in sporthallen, winkelcentra, multifunctionele dorpscentra, dorpshuizen, cafés etc. etc. Als het maar binnen is, de vloer vlak is en waterpas ligt.

Foldermateriaal
Ter ondersteuning van de demonstraties zijn er folders beschikbaar gesteld door de Kolfbond.

Bezetting
Bekijk hier de beschikbaarheid om de mobiele baan te reserveren, klik hier!

Reservering
Voor reservering van de mobiele kolfbaan, klik hier!

Gebruik
Regels voor het gebruik van de mobiele kolfbaan.

Lees meer

Nieuwe mobiele baan

De Nederlandse Kolfbond heeft een nieuwe mobiele kolfbaan aangeschaft. Deze baan is vrij eenvoudig aan te leggen.
De ondergrond is gemaakt van het materiaal dat gebruikt wordt voor spandoeken bijv. aan het begin van het dorp, waarop een aankondiging van een activiteit staat.
Het voordeel van dit lichte materiaal is dat er de belijning van een kolfbaan op is geprint en het weegt ongeveer 30 kg. totaal.
Op de buitenkanten worden de rabatdelen aangebracht en onderling bevestigd. De onderstukken van de palen zijn verzwaard met lood, waardoor deze (bijna) niet verschuift bij het aanspelen. Op deze manier is een mobiele kolfbaan gecreëerd met de binnen maten van 12,72 en 4,00 mtr.
Dit is ongeveer 20% kleiner dan de afmetingen van een normale kolfbaan, maar is wel in verhouding.

Doel en gebruik
De mobiele baan is binnen 1 uur aangelegd en ook weer afgebroken.
De baan is alleen op een geheel vlakke en uiteraard waterpas gelegen ondergrond te gebruiken als promotie voor de kolfsport.
Dit als ondersteuning om nieuwe banen/verenigingen te starten en verder te begeleiden.
En natuurlijk is de mobiele baan ook voor de bestaande verenigingen te gebruiken om in hun eigen omgeving de kolfsport onder de aandacht te brengen om potentiele leden te werven. Bijv. tijdens evenementen in sporthallen, winkelcentra, multifunctionele dorpscentra, dorpshuizen, cafésetc. etc. Als het maar binnen is, de vloer vlak is en waterpas ligt. Indien de baan zeer intensief bespeeld wordt, hebben we ook nog een vilten ondergrond van deze mobiele baan. Hierop loopt de bal iets minder soepel, maar het voordeel is dat met de eigen kliek en bal gespeeld kan worden.

Regels:

 1. De baan en alle bijbehorende materialen ligt opgeslagen bij Jongewaard Slijptechniek B.V., Oester 20 te Noord Scharwoude.
 2. Jongewaard Slijptechniek B.V. stelt (eventueel) een dubbelassige aanhangwagen ter beschikking om alle materialen te vervoeren naar de plaats van gebruik. Aanhangwagen meteen weer terugbrengen.
 3. De gebruikers dienen de mobiele baan zelf op te halen (auto met trekhaak dus).
 4. Bij alle materialen is een 4-wielig karretje toegevoegd, waarmee alle materialen naar de plaats van het gebruik gereden kan worden.
 5. De mobiele baan zelf is opgerold op een koker en in een 16 cm. doorsnee plastic buis geschoven, waardoor deze niet beschadigd tijdens het transport.
 6. De lengte van de buis is 4,30 mtr. Bij het transport op een aanhangwagen achter een auto moet deze buis ongeveer 80 cm. aan de voorkant uitsteken en aan de achterkant ongeveer 75 cm. De aanhangwagen zelf is 2,75 mtr. (de wettelijke regeling is dat aan de voorkant lading mag uitsteken tot de kogel van de trekhaak en aan de achterkant maximaal 1,00 mtr).
 7. Bij de mobiele baan zijn 3 klieken (2 rechtshandig, 1 linkshandig) en 2 ballen meegeleverd. Met nadruk wordt gesteld dat alleen met deze speciaal geprepareerde klieken mag worden gekolfd op de plastic voorbedrukte ondergrond. Dit ter bescherming van het plastic materiaal waaruit de baan bestaat.
 8. Het is zaak om voor het uitrollen van de baan de ondergrond goed schoon te vegen (zachte bezem is aanwezig in de kist).
 9. Op de baan staan letters die aangeven waar de rabatdelen geplaatst moeten worden.
 10. Na gebruik de baan weer goed schoonvegen, voor het op te rollen. Geen water gebruiken! D.w.z. de baan pas oprollen als deze goed schoon en droog is!
 11. De gebruikers dienen de baan weer af te leveren bij Jongewaard Slijptechniek B.V. te Noord Scharwoude.
 12. Graag melden aan de baancommissie als er iets vermist wordt of beschadigd is. Dan kan de baan weer gereed gemaakt worden voor de volgende gebruikers.
 13. Het is aan de baancommissie om vast te stellen of aan alle voorwaarden wordt voldaan, voor het gebruik van de mobiele baan.
 14. Geadviseerd wordt om de video van de opbouw en afbraak van de mobiele baan te bekijken. Deze staat op de website van de Kolfbond.
 15. De mobiele baan is te reserveren door op de link te klikken reservering-mobiele-kolfbaan Vervolgens wordt contact opgenomen om de reservering definitief te maken en de verdere afspraken vast te leggen.

Baancommissie Ned. Kolfbond, 19 april 2017.
Gerrit de Groot, 06-53332820 en/of banencommissie@kolfbond.nl.


Instructiefilm
Voor de opbouw hebben we een instructiefilm,