Coronasluiting partycentrum doodsteek voor deze Langedijker sport?

NOORD-SCHARWOUDE – De sluiting van partycentrum Concordia in Noord-Scharwoude heeft grote impact op de medewerkers, gasten, maar ook verenigingen uit de buurt. In het gebouw aan de Dorpsstraat ligt bijvoorbeeld (al sinds 1921) de baan van kolfclub Ons Genoegen. “We hebben al zo weinig leden en nu ook nog eens geen baan meer”, aldus de voorzitter. Wat betekent de coronacrisis voor de Langedijker volkssport?

NH Nieuws ging op bezoek in het ‘hart van Langedijk’, zoals uitbater Michele Stolk haar partycentrum Concordia noemt, dat ook diende als thuishonk van musicalverenigingen Caecilia en Concordia. “Iedereen was hier welkom, van jong tot tachtig jaar”, vertelt ze emotioneel.

Inmiddels is alles opgeruimd, de vloer aangeveegd, de drankflessen staan op tafel om meegenomen te worden en de verenigingen staan op straat: corona liet Stolk geen keus. “Ik kon de kosten niet meer opbrengen. Dan zou ik echt al mijn privégeld op moeten maken en het is al zo’n oud pand. We hadden vorige week nog lekkage.”


Links: Kolvers Moos, Gerard en Jan vrezen voor het voortbestaan van hun sport
Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Groot verdriet

Ze werkt al zeven jaar in het markante gebouw, samen met haar steun en toeverlaat Frida. Samen trokken ze verdrietig de deur achter zich dicht. Maar niet voordat er nog één keer gebruik kon worden gemaakt van de kolfbaan in het partycentrum.

Kolf wordt gespeeld op een gladde baan, vroeger veelal buiten, tegenwoordig binnen. De baan is ongeveer vijf meter breed en vijftien meter lang. Aan beide uiteinden staan palen. Veel gezegden en uitdrukkingen zijn ook voortgekomen uit kolven, zoals Paal en perk stellen, met de natte vinger en dat is een kolfje naar mijn hand.


Rechts: Michele staat voor het laatst achter de bar, met via de spiegel Frida
Foto: Maaike Polder / NH Nieuws


Achter het café, met tap, dartbord en pooltafel, is namelijk een grote zaal met bak, belijning en gaten om twee palen in te zetten. De kolfbaan ligt er al bijna honderd jaar en is het thuishonk van de kolfvereniging ‘Ons Genoegen’.
De club in Noord-Scharwoude is één van de ongeveer twintig verenigingen in de regio. “Dit is de beste baan van Nederland”, aldus voorzitter van de vereniging Moos Glas.

Lees verder >>>

Door Maaike Polder van NH Nieuws – d.d. 9 december 2020