KKC op bezoek bij kolfclub St. Eloyen Gasthuis

In de provincie Utrecht zijn nu 2 clubs met een kolfbaan, St. Eloyen in de stad Utrecht en Kolfclub Keerniet Cabauw in de gemeente Lopik.
De baan in Utrecht dateert van omstreeks 1760, de kolfclub is besloten en kent uitsluitend mannelijke leden. De baan in Cabauw dateert van 2018 en “Keerniet” heeft 28 leden, waarvan 25 heren en 3 dames.

Na telefonisch kontakt met St. Eloyen kregen we een uitnodiging voor dinsdag 28 januari j.l. Met 20 mensen gingen we naar Utrecht, waaronder ook enkele belangstellenden.
In het gasthuis werden wij welkom geheten door de huismeester namens de gildenbroeders van het smedengilde en de voorzitter van de kolfclub. Uit de woorden van de huismeester viel wel op te maken, dat het bijzonder is dat zij op hun baan tegen een andere kolfclub spelen, meestal  spelen ze alleen enkele onderlinge wedstrijden per jaar. Op de muren langs de baan hangen diverse schilden van kolfclubs uit het heden en verleden. De gildenbroeders zijn zeer gesteld op oude tradties en zij spreken elkaar aan met broeder. De broeders dragen een stropdas, die ook tijdens het kolfspelen omgehouden wordt.

Na de koffie werd er gespeeld in groepjes van 6 spelers. 1 speler van St. Eloyen en 5 spelers van Cabauw, die na 5 slagen totaal 44 punten scoorden en die ene speler van St. Eloyen behaalde 41 punten. Toen begrepen we de samenstelling van de groep. De baan heeft een granito vloer met belijning ingelegd van messing. Prachtig! In de loop der jaren is de vloer helaas aan het verzakken gegaan, mede door grondwerkzaamheden in het centrum van Utrecht, alwaar het gasthuis is gevestigd. Dan is het wel prettig als je al enige ervaring op die baan hebt. De baan heeft namelijk allerlei verrassingen in zich en wij van Keerniet hadden veel meer moeite om de baan onder controle te krijgen. We speelden met sajet ballen, die voor deze baan beter geschikt zijn.


Tijdens het spelen van een groep, konden andere mensen met de huismeester meegaan voor een rondleiding en konden wij in diverse kamers genieten van de traditionele specialiteiten van de Utrechtse smeden, zoals geweren en pistolen, klokken, vingerhoeden, sloten etc. Het gebouw is uitsluitend tijdens de landelijke Open Monumentendag toegankelijk voor publiek. Winnaar van het kolven werd een speler van St Eloyen, terwijl een van de meespelende dames uit Cabauw als 2e eindigde.

Het was een gezellige avond met een natje en een hapje, keurig in stijl verzorgd door de bode en keerden wij een ervaring rijker tevreden huiswaarts.  In het najaar kunnen wij revanche nemen op onze eigen baan. Een uitnodiging aan de broeders van Sint Eloyen om de baan in Cabauw te bezoeken werd meteen in dank aanvaard. 

Hopelijk leidt deze kennismaking tot een structurele samenwerking. Afstand Lopik – Utrecht 60 km vv. Lopik – West Friesland gemiddeld 240 km v.v.! Vandaar.