Van de voorzitter

Beste Kolfvrienden,

Ik weet nog goed dat we op onze laatste twee kolfavonden in maart nog wat onwennig en lacherig besloten om geen handen meer te schudden.
We zitten inmiddels alweer twee maanden in een heel onwerkelijke realiteit.
Nooit hadden wij gehoord van Corona en nu worden we elke dag met feiten, getallen en statistieken om de oren geslagen. En al dat nieuws was dan ook nog over het algemeen negatief.
Het meest vervelende is dat het lijkt alsof het virus de mensen boven de zestig als doelgroep heeft uitgekozen. Helaas zijn de meeste kolfspelers boven de zestig.

We mogen daardoor ook bijna niks meer en moeten extra voorzichtig zijn in contacten met anderen. Geen handen schudden, afstand houden en vooral thuisblijven is het nieuwe motto. Daarnaast ook nog vaak je handen wassen en veel ontsmetten.  Er veranderde veel in de laatste twee maanden: de horeca was gesloten en daardoor ook alle kolfbanen, veel winkels dicht, straten leeg en bedrijven vroegen mensen om zoveel mogelijk thuis te werken. We mogen niet met drie mensen bij elkaar komen, zelfs niet met drie man in een auto etc., etc. We zitten in een onherkenbare vreemde wereld die we zo mooi benoemden met “intelligente lockdown”.
Wie had dat ooit gedacht?

Nu ik dit schrijf, zo half mei, is er alweer enige versoepeling. We mogen weer voorzichtig wat buiten sporten en er wordt naar andere mogelijkheden gekeken om aan te passen.  De scholen zijn voorzichtig begonnen met halve klassen en ook dat lijkt goed te gaan. Voor onze kolfsport is voorlopig de mogelijke toestemming voor herstart gepland op 1 september 2020 met daarbij duidelijk de restrictie: ALS HET KAN.
Per 1 juni mogen de horeca en ook de terrassen met 1,5 meter voorzichtig weer open en het nieuwe normaal lijkt aardig op weg te zijn.
Wij zijn met al die kleine stapjes voorwaarts toch voornamelijk afhankelijk van de reacties van mensen op de langzaam weer toegestane sporten en openingen van horeca, winkels, musea, scholen, kappers etc.
We blijven positief en gaan ervanuit dat iedereen daarbij zijn verantwoordelijkheid neemt.

Het mooie weer en de “pollen”, lezen we, helpen op dit moment mee om het virus te onderdrukken. Het lijkt dus nu de goede kant op te gaan. Toch blijft er risico voor de specifieke groepen want het virus is voorlopig nog niet weg.
Als mensen bij al die versoepelingen weer wat te makkelijk zouden worden is het risico van een tweede uitbraak helaas ook weer aanwezig.
Wij kunnen op dit moment niets anders doen dan een voorlopig protocol maken voor “als het mag”. Daarnaast zijn er wekelijks diverse online vergaderingen van het NOC*NSF waar we elke keer weer hopen positieve informatie voor onze kolfsport te horen.
Ik zou aan u allen willen vragen blijf positief, blijf gezond en blijf uw club steunen.
Wij willen de kolfsport behouden voor Nederland en kunnen dat alleen met uw steun.
Hou vol, stay safe.

Peter van den Nieuwenhof
Voorzitter KNKB